Πιστοποιητικα Ενεργειακης Αποδοσης

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Πιστοποιητικα Ενεργειακης Αποδοσης

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (Π.Ε.Α.) ή απλούστερα ενεργειακό πιστοποιητικό, είναι ουσιαστικά μια απεικόνιση των λειτουργικών εξόδων ενός κτιρίου κατά την διάρκεια του έτους, σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο (kWh/τ.μ.).

Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτική από τη ισχύουσα νομοθεσία (Κ.Ε.Ν.Α.Κ.) στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • για την ενοικίαση ενιαίου ή τμήματος κτιρίου (Διαμέρισμα, Κατάστημα) άνω των 50 τ.μ.
  • για κάθε πώληση-αγορά ενιαίου ή τμήματος κτιρίου (Διαμέρισμα, Κατάστημα) άνω των 50 τ.μ.
  • Με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου

Το ενεργειακό πιστοποιητικό, κατατάσσει το κτίριο σε μια “ενεργειακή κατηγορία” από το Α+ (καλύτερο) ως το Η (χειρότερο) ανάλογα με τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης/ενοικιαστής για να λειτουργεί την θέρμανση και τον κλιματισμό των χώρων, την θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης και άλλων συστημάτων του κτιρίου. Όλες οι κατοικίες που πήραν άδεια μετά την 1η Οκτωβρίου του 2010 είναι ενεργειακής κατηγορίας Β ή καλύτερες. Παρόμοια πιστοποιητικά βλέπουμε και σε διάφορες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές όπως π.χ. ψυγεία, πλυντήρια, κλιματιστικά.

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Στη δεύτερη σελίδα του ενεργειακού πιστοποιητικού γίνονται συστάσεις στον ιδιοκτήτη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, με 3 πιθανά σενάρια. Για κάθε ένα σενάριο υπολογίζεται το κόστος και τα έτη αποπληρωμής της αναβάθμισης . Διαιρώντας το κόστος με τα έτη βλέπει ο ιδιοκτήτης και τα χρήματα που εξοικονομεί ετησίως!

Έχοντας στα χέρια του το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ένας ενοικιαστής μπορεί π.χ. να επιλέξει μια κατοικία κατηγορίας “Α” από μια άλλη ίδιων τετραγωνικών κατηγορίας “Γ”, γιατί θα γνωρίζει ότι έτσι θα πληρώνει τα μισά χρήματα για την λειτουργία του σπιτιού! Με τον ίδιο τρόπο μπορεί κι ένας ιδιοκτήτης να διαφημίσει το προς ενοικίαση κτίριο του.

About Post Author

© 2016 Φώτης Μουτάφης | Πιστοποιημένος Ενεργειακός Επιθεωρητής Κτιρίων Πάτρα | Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός