Το Παθητικό Κτίριο (Passive House)

Τα κτίρια nZEB (near Zero Energy Building) ορίζονται ως κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, συνεπώς επιτυγχάνουν και πολύ μικρό λειτουργικό κόστος. Το Παθητικό κτίριο είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Γερμανικό πρότυπο σχεδιασμού κτιρίων nZEB.

Επιλέγοντας την κατασκευή ενός Παθητικού (nZEB) κτιρίου, η επίδραση της αυξομείωσης των τιμών των καυσίμων ή του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει αμελητέα επίδραση στο κόστος λειτουργίας του κτιρίου, ανεξαρτήτως τύπου καυσίμου ή ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της πάρα πολύ μικρής κατανάλωσης ενέργειας.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Παθητικού κτιρίου, πέρα από το κόστος λειτουργίας:

Οι προδιαγραφές σχεδιασμού του Παθητικού Κτιρίου, πρώτα από όλα θέτουν τις παραμέτρους για την όσο το δυνατόν πιο άνετη και πιο υγιεινή διαβίωση των χρηστών του κτιρίου και μετά μελετούν την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, ώστε να εξασφαλίζονται οι παραπάνω παράμετροι.

Σε ένα παθητικό κτίριο δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εσωτερικές επιφάνειες με διαφορά θερμοκρασίας μεγαλύτερη των 4ºC, π.χ. δεν επιτρέπεται το χειμώνα οι τοίχοι να έχουν θερμοκρασία 20ºC και οι μαρμαροποδιές κάτω από τους 16ºC, εξασφαλίζοντας με αυτή την παράμετρο αξεπέραστη θερμική άνεση για τους χρήστες.

Επίσης το κτίριο κατασκευάζεται ως απόλυτα αεροστεγανό, κάτι που ελέγχεται με μέτρηση αεροστεγανότητας (δείτε πως γίνεται εδώ) μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, επομένως δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση ένα Παθητικό κτίριο να «μπάζει» κρύο αέρα από πουθενά.

Το σύστημα του μηχανικού εξαερισμού που τοποθετείται, προθερμαίνει τον κρύο φρέσκο αέρα που εισέρχεται στο κτίριο το χειμώνα, χρησιμοποιώντας την θερμότητα του παλιού αέρα, ο οποίος αποβάλλεται από το κτίριο. Η ποσότητα του εισερχόμενου αέρα είναι αυτή ακριβώς που απαιτείται για να έχουμε ένα απόλυτα υγιεινές περιβάλλον στο εσωτερικό του κτιρίου.Τα φίλτρα του συστήματος αφαιρούν σκόνη, γύρη και διάφορα μικροσωματίδια, ώστε να έχουμε πάντα καθαρό αέρα μέσα στο κτίριο, χωρίς να απαιτείται να ανοίγουμε παράθυρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και με αμελητέο κόστος λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού! Επομένως το Γερμανικό πρότυπο του Παθητικού κτιρίου, όχι μόνο δεν κάνει εκπτώσεις σε βάρος της ποιότητας προς όφελος της οικονομίας, αλλά αντίθετα, συνδυάζει το σχεδόν μηδενικό λειτουργικό κόστος με συνθήκες απόλυτης θερμικής άνεσης και υγιεινής διαβίωσης, καθιστώντας το Παθητικό κτίριο το ιδανικότερο για όλους τους χρήστες, ακόμα και για αυτούς που δεν θεωρούν προτεραιότητα το αμελητέο λειτουργικό κόστος του κτιρίου.

πηγή: Passivhaus Institut 

Μετάβαση στο περιεχόμενο